Status
Jacqueline

Er is zo veel te vertellen over kattenbakken en hun vulling – in negatieve en positieve zin. Wat maakt de kat nou gelukkig als het om zijn kattenbak gaat? Ik ga er in deze blog uitgebreid op in!

 

Zeven tips voor de kattenbak waar de gebruiker blij van wordt!

  1. Zet de bak op een rustige plek. Niet in looproutes, bij deuren die vaak geopend worden en/of bij wasmachines of drogers.
  2. Verwijder de plas en ontlasting dagelijks (ja – dagelijks!)
  3. Schaf geen kattenbakken aan zoals de Curver kattenbak (te krap)
  4. De Savic Hop in is niet geschikt voor het welzijn van de kat aangezien hij hoog moet springen om zijn behoefte te kunnen doen (zeker niet voor oudere katten)
  5. Kies voor een laag instap model voor oudere katten (artrose)
  6. Kies niet voor een gemotoriseerd model
  7. Minimaal een kattenbak voor elke kat + 1 extra

Rustige plek
De plek van een kattenbak is zeer belangrijk om de rust en privacy van de kat te waarborgen. Ook wel of geen kap is een issue. De ene kat verlangt een kap en een wat schrikachtige kat die graag alles in de gaten houdt juist niet.

Wat vooral ook belangrijk is voor wat oudere katten, waarvan een zeer grote groep boven de 8 jaar al last heeft van artrose, is dat de kattenbak een lage instap heeft!

 

Onzindelijkheid
Onzindelijkheid heeft dikwijls met de plek, hoeveelheid, vorm of reinheid van de kattenbak te maken. Katten verlangen meerdere (ook ongebruikte) kattenbakken in huis op verschillende, rustige plekken die schoon zijn en makkelijk toegankelijk.

Soms tref ik de krappe Curver kattenbak aan waar de kat zich nauwelijks in kan draaien en bewegen vooral niet wanneer het uitlooprekje zich hier nog in bevindt. Deze bak is eigenlijk alleen geschikt voor kleine kittens qua ruimte. Toegegeven, hij ziet er leuk uit. Maar ja… een bak heeft wel een functie en moet bovenal prettig zijn voor de kat!

Krappe kattenbak

De bak die vooral onder ‘niet’ past in het welzijn van de kat is de Savic Hop in! Deze dwingt de kat omhoog te moeten springen om zijn behoefte te kunnen doen. Dit is uiteraard zeer onnatuurlijk voor katten en in het geheel niet geschikt voor katten van 8 jaar en ouder. Ook ziet de kat niet waar hij/zij terecht komt en dit komt de hygiene in uw huis niet ten goede. Tevens heeft deze kattenbak het uiterlijk van een wasmand in mijn beleving… dat zou niet erg zijn als het een functionele bak was voor de kat, maar het is dus eigenlijk twee keer een misser!

Niet vriendelijk voor katten

Deze bak is duidelijk niet ontworpen door een kattenliefhebber en dat om wat uitloop te voorkomen. Er zijn diverse uitloopmatjes op de markt die prima hun werk doen.

 

Houtkorrels
Harde houtkorrels kunnen onzindelijkheid veroorzaken bij katten. Cat’sbest Eco plus is hierop een uitzondering.

Indien u kattenbakgrit van goede kwaliteit gebruikt en wat dan ook niet blijft plakken, is er geen extra plastic nodig in de bak!

Gemotoriseerde kattenbakken kunnen een kat laten schrikken en ervoor zorgen dat hij de bak niet meer gebruikt. Naast de hoge prijs bestaat er ook de kans dat deze stuk gaat.

Vaak hoor je dat een kat zijn bak niet gebruikt. Toch zijn er veel katten die dan tijdens zware regenval of vorst het fijn vinden om alsnog een bak gebruiken. Dan is het toch fijn wanneer ze deze tot hun beschikking hebben, al is het maar een paar keer per jaar. Dus… als u aardig wilt zijn voor uw kat, dan er staat altijd een kattenbak in uw huis!

Status
Jacqueline

Voorheen werd het aanbieden van uitsluitend droogvoer bij de kat als prima of zelfs als beter dan natvoer gezien. Vele dierenartsen en andere specialisten zijn hier inmiddels op teruggekomen.

 

Vocht is belangrijk
In het wild leven katten van bijvoorbeeld muizen, die bevatten naast vlees ook vocht. Droogvoer bevat maar 5-10% water, terwijl natvoer voor meer dan 70% uit water bestaat. Zelfs al drinken katten op droogvoer meer dan katten op natvoer, dan krijgt de kat op natvoer nog steeds 2x zo veel vocht binnen. Het is erg moeilijk voor ze om er voldoende water bij te drinken, om het weinige vocht in de brokjes te compenseren. Daardoor zijn veel katten dus constant uitgedroogd. Dit heeft effect op de algehele gezondheid, maar met name op de blaas, nieren en urinewegen! Geef uw kat dus liever (ook) natvoer! Natvoer lijkt meer op het authentieke voer dat de kat in de natuur ook eet.

Bij katten in het wild komt er geen blaasgruis voor.

Ook helpt het om op verschillende plekken in het huis en op meerdere verdiepingen, waar de kat vaak komt water aan te bieden (in de looproutes). Dat stimuleert de kat om meer te gaan drinken. Zie ook bij mijn vorige blogbericht , Geen water naast het voer.

 

 

 

Kleine porties
Katten eten in het wild steeds kleine porties per keer. Daarom is het raadzaam om indien mogelijk een kat meerdere keren per dag kleine hoeveelheden aan te bieden.

Men raad aan om dit zo’n 7 tot 14 keer per dag te geven. Dat is natuurlijk voor de werkende mens een onmogelijke opgave, tenzij u nachtdiensten wilt gaan draaien om uw kat van kleine porties voer te voorzien. Maar het is wel goed om even te weten!

Omdat wilde prooien naast vocht ook botjes, gras en dergelijke bevatten, kunnen katten ook hun haren beter afvoeren. Dat is ook iets wat door alleen droogvoer te geven de kat extra in de weg kan zitten. Voor katten die niet buiten komen, kunt u een bakje kattengras neerzetten.

Status
Jacqueline

Dikwijls neem ik valeriaankussentjes mee naar mijn dagelijkse bezoeken. De meeste katjes reageren hier sterk op! Katten hebben gewoon iets met kattenkruid, kattenmunt en valeriaan.

De kussentjes die ik gebruik zijn zeer sterk (sterker dan kattenkruid) en van Duitse apothekers kwaliteit. Vanaf heden ook bij mij te koop voor €3 per stuk of €5 voor 2 stuks!

 

Gebruiksaanwijzing valeriaankussentje
Bied het kussentje alleen af en toe aan voor ongeveer een half uurtje, leg het daarna weg op een plek waar uw kat niet bij kan.

Indien u het kussentje niet opruimt zal de geur en de lol er voor uw kat snel vanaf gaan. Raak uw kat niet aan tijdens het spelen met dit kussentje. Hij kan onbedoeld uithalen aangezien hij geheel opgaat in het spel.

Op het filmpje hieronder ziet u mijn oppaskater Stich die ook geheel opgaat in zijn spel en wel een heel opmerkelijke houding aanneemt. Ik heb me hier kostelijk om vermaakt!

 

 

twee katten die samen uit een bak eten

Katten eten graag apart

Katten zijn solitaire jagers en eten dan ook graag apart. Katten uit hetzelfde bakje of bordje te eten geven is echt niet prettig voor katten dus ook liever niet vlakbij elkaar. Wij eten toch ook graag van ons eigen bord!? Het is zelfs raadzaam om katten in aparte kamers te voeren met de deur dicht! Dit om onopgemerkte voerstress te… Read more →

Siamese kat drinkt water uit een plas

Geen water naast het voer

Katten zijn van oorsprong woestijndieren en daardoor slechte drinkers. Het is dus vooral aan ons om hen dit op een goede manier aan te bieden. Met name voor katten die alleen op droogvoer leven en of blaasproblemen hebben is dit van levensbelang. Uit betrouwbare onderzoeken is gebleken dat katten het echt niet fijn vinden wanneer het water naast hun voer staat!… Read more →

De auto van de mobiele dierenarts die huisbezoeken aflegt.

Mobiele dierenarts

Veel katten hebben pijn, ziektes of andere aandoeningen die tijdens een jaarlijks onderzoek bij de dierenarts ontdekt kunnen worden. Uit recente onderzoeken blijkt dat helaas ongeveer 50% van de katten kampt met kiespijn, waardoor ook het eten van brokken als zeer pijnlijk kan worden ervaren.   Veel senioren katten worden weinig of nooit gecontroleerd bij een dierenarts. Katten zijn zowel… Read more →

Afbeelding van cat's best kattenbakvulling

Kattenbakgrit

Vanzelfsprekend kom ik menig kattenbak en hun vulling tegen op verschillende adressen. Inmiddels heb ik mijn aan- en afraders wel aardig op een rijtje. Het blijft natuurlijk altijd persoonlijk, maar het zeer fijne grit van alle bekende supermarkten vind ik onprettig om mee te werken. Het grit loopt uit en is echt overal vindbaar in huis, ook op het meubilair.… Read more →

Ons Tijgertje

Lieve, lieve Tijgie, Wat een super lieve kater was jij! Geboren bij ons in de slaapkamerkast. Dat was erg gezellig. We hadden overal nestjes voor je moeder Joepie gemaakt, maar zij koos toch voor de slaapkamerkast. Ze kreeg 4 katertjes en 1 poesje. Jij was onze eerste keus aangezien we het meest contact hadden met jou. Wanneer je ons zag ging je… Read more →

Joepie, de grijze kat van Sjak ligt heerlijk in het gras.

Rust zacht lieve Joepie

Ons lieve meisje is niet meer. Wat hebben wij van jou genoten en jou lief gehad! Wanneer ik op bed lag op mijn rechter zij en je zag mijn hoofd, dan moest en zou je erop gaan liggen. Je lag dan met je zachte, warme buikje op mijn hoofd en ging dan lekker spinnen, ik vond het genieten. Je was… Read more →