Status
Jacqueline

Voorheen werd het aanbieden van uitsluitend droogvoer bij de kat als prima of zelfs als beter dan natvoer gezien. Vele dierenartsen en andere specialisten zijn hier inmiddels op teruggekomen.

 

Vocht is belangrijk
In het wild leven katten van bijvoorbeeld muizen, die bevatten naast vlees ook vocht. Droogvoer bevat maar 5-10% water, terwijl natvoer voor meer dan 70% uit water bestaat. Zelfs al drinken katten op droogvoer meer dan katten op natvoer, dan krijgt de kat op natvoer nog steeds 2x zo veel vocht binnen. Het is erg moeilijk voor ze om er voldoende water bij te drinken, om het weinige vocht in de brokjes te compenseren. Daardoor zijn veel katten dus constant uitgedroogd. Dit heeft effect op de algehele gezondheid, maar met name op de blaas, nieren en urinewegen! Geef uw kat dus liever (ook) natvoer! Natvoer lijkt meer op het authentieke voer dat de kat in de natuur ook eet.

Bij katten in het wild komt er geen blaasgruis voor.

Ook helpt het om op verschillende plekken in het huis en op meerdere verdiepingen, waar de kat vaak komt water aan te bieden (in de looproutes). Dat stimuleert de kat om meer te gaan drinken. Zie ook bij mijn vorige blogbericht , Geen water naast het voer.

 

 

 

Kleine porties
Katten eten in het wild steeds kleine porties per keer. Daarom is het raadzaam om indien mogelijk een kat meerdere keren per dag kleine hoeveelheden aan te bieden.

Men raad aan om dit zo’n 7 tot 14 keer per dag te geven. Dat is natuurlijk voor de werkende mens een onmogelijke opgave, tenzij u nachtdiensten wilt gaan draaien om uw kat van kleine porties voer te voorzien. Maar het is wel goed om even te weten!

Omdat wilde prooien naast vocht ook botjes, gras en dergelijke bevatten, kunnen katten ook hun haren beter afvoeren. Dat is ook iets wat door alleen droogvoer te geven de kat extra in de weg kan zitten. Voor katten die niet buiten komen, kunt u een bakje kattengras neerzetten.