Status
Jacqueline

Een kattenluik laten plaatsen door Cat Ready!

 

Kattenluiken zijn er in alle soorten en maten en geschikt voor het maken van een praktische doorgang voor de kat door een deur, door glas of door de muur. In deze blog zet ik de voor- en nadelen van een kattenluik eens op een rijtje en licht ik een aantal kattenluiken toe in het gebruik.

 

Het goedkope kattenluik
Je hebt ze vanaf circa 25 euro – dat zijn de simpele, kleine kattenluikjes die sluiten door middel van een licht magneetje en die je kunt instellen op ‘naar binnen en naar buiten’ of op ‘alleen naar buiten’ of op ‘alleen naar binnen’. Dat is handig, want als je toch graag wilt dat je kat ‘s avonds naar binnen kan komen en dan ook binnen blijft, kun je voordat je naar bed gaat het kattenluik instellen op ‘alleen naar binnen’. Dan kan je kat nog wel naar binnen komen, maar daarna kan hij er niet meer uit.
De volgende ochtend zet je het luik weer op de ‘naar binnen en naar buiten’ stand en je kat kan weer gaan en staan waar hij zelf wil.
Ditzelfde principe kattenluik is er ook in een maat groter, geschikt dus voor grote of stevige katten of zelfs voor kleine honden.

Op zich een praktische en simpele oplossing, maar er kleeft wel één nadeel aan: elke kat kan nu jouw huis in en uit. En er zijn katten die dat heel gezellig vinden; zeker als er daar heerlijke brokjes klaarstaan… Echter, realiseer je goed dat dit voor jouw eigen kat een zeer stressvolle situatie kan zijn. Als er ineens in jouw territorium zo maar een andere kat loopt, of je komt terug van een fijn rondje om buiten en er hangt een geur van een andere kat in jouw huis: dat betekent altijd stress en soms zelfs enorme gevechten of een kat die gaat markeren in je huis.

Daarom zijn dit type luikjes naar mijn mening bijzonder geschikt om de kat vrije toegang te geven tot een kattenren, maar minder geschikt voor vrije toegang naar buiten.

 

Kattenluiken die werken op de chip

Daar is een oplossing voor. Er bestaan ook kattenluiken die alleen open gaan op het moment dat er een kat voor staat met de chip die is ingesteld in het systeem van het kattenluik. Deze kattenluiken zijn verkrijgbaar vanaf circa 50 euro. Deze kattenluiken heb je ook met een timer, zodat je kun instellen wanneer je je kat naar binnen / naar buiten wilt laten gaan. Een mooi en praktisch kattenluik voor een nette prijs is naar mijn mening het sure catflapluikje.

Wil je altijd weten of jouw kat binnen of buiten is? Dan is heb je ook kattenluikjes met een app. Deze app laat altijd zien of je kat op dat moment binnen of buiten is. De app houdt hele statistieken bij van hoe vaak jouw kat naar binnen en naar buiten is gegaan, hoe lang hij gemiddeld genomen buiten verblijft en hoeveel uur per dag hij in totaal buiten is. Wil je toegang hebben tot al deze informatie, dan moet je wel wat dieper in de buidel tasten: vanaf ongeveer 200 euro heb je een kattenluik met app.

 

Kattenluik in laten bouwen door Cat Ready?
Wil je graag een kattenluik, maar zie je het niet zitten om die in te bouwen? Cat Ready kan dit voor je verzorgen! Nee… ik niet, hoor. Maar ik heb een hele handige partner met inmiddels een ruime ervaring in het plaatsen van kattenluiken van alle soorten en maten in deuren.

Kattenluik in deur