Status
Jacqueline

Er is zo veel te vertellen over kattenbakken en hun vulling – in negatieve en positieve zin. Wat maakt de kat nou gelukkig als het om zijn kattenbak gaat? Ik ga er in deze blog uitgebreid op in!

 

Zeven tips voor de kattenbak waar de gebruiker blij van wordt!

  1. Zet de bak op een rustige plek. Niet in looproutes, bij deuren die vaak geopend worden en/of bij wasmachines of drogers.
  2. Verwijder de plas en ontlasting dagelijks (ja – dagelijks!).
  3. Schaf geen te kleine kattenbakken aan, zoals de bekende Curver kattenbak (die is te krap).
  4. De Savic Hop in is niet geschikt voor het welzijn van de kat, aangezien hij hoog moet springen om zijn behoefte te kunnen doen (zeker niet voor oudere katten van 7+).
  5. Kies voor een laag instap model voor oudere katten (artrose).
  6. Kies niet voor een gemotoriseerd model.
  7. Minimaal een kattenbak voor elke kat + 1 extra.

 

Rustige plek
De plek van een kattenbak is zeer belangrijk om de rust en privacy van de kat te waarborgen. Ook wel of geen kap kan een issue zijn. De ene kat verlangt een kap en een wat schrikachtige kat, die graag alles in de gaten houdt, juist niet.

Wat vooral ook belangrijk is voor wat oudere katten, waarvan een zeer grote groep boven de 8 jaar al last heeft van artrose, is dat de kattenbak een lage instap heeft!

 

Onzindelijkheid
Onzindelijkheid heeft dikwijls met de plek, aantal bakken, vorm of reinheid van de kattenbak te maken. Katten verlangen meerdere (ook ongebruikte) kattenbakken in huis op verschillende, rustige plekken die schoon zijn en makkelijk toegankelijk.

Soms tref ik de krappe Curver kattenbak aan waar de kat zich nauwelijks in kan draaien en bewegen; vooral niet wanneer het uitlooprekje zich hier ook nog in bevindt. Deze bak is eigenlijk alleen geschikt voor kittens qua ruimte. Toegegeven, hij ziet er leuk uit. Maar ja… een bak heeft wel een functie en moet bovenal prettig zijn voor de kat!

Krappe kattenbak

De bak die vooral onder ‘niet’ past in het welzijn van de kat is de Savic Hop in! Deze dwingt de kat omhoog te moeten springen om zijn behoefte te kunnen doen. Dit is uiteraard zeer onnatuurlijk voor katten en in het geheel niet geschikt voor katten van 7 jaar en ouder. Ook ziet de kat niet waar hij/zij terecht komt en dit komt de hygiëne in uw huis niet ten goede.
Tevens heeft deze kattenbak het uiterlijk van een wasmand in mijn beleving… dat zou niet erg zijn als het een functionele bak was voor de kat, maar het is dus eigenlijk twee keer een misser!

Niet vriendelijk voor katten

Deze bak is duidelijk niet ontworpen door een kattenliefhebber en dat om wat uitloop te voorkomen. Er zijn diverse uitloopmatjes op de markt die prima hun werk doen.

 

Houtkorrels of kattenbakgrit
Harde houtkorrels kunnen onzindelijkheid veroorzaken bij katten. Cat’sbest Eco plus is hierop een uitzondering.

Indien u kattenbakgrit van goede kwaliteit gebruikt wat dan ook niet of nauwelijks blijft plakken, is er geen extra plastic nodig in de bak!

Gemotoriseerde kattenbakken kunnen een kat laten schrikken en ervoor zorgen dat hij de bak niet meer gebruikt. Naast de hoge prijs bestaat er ook de kans dat deze stuk gaat.

Vaak hoor je dat een kat zijn bak niet gebruikt. Toch zijn er veel katten die dan tijdens zware regenval of vorst het fijn vinden om alsnog een bak gebruiken. Dan is het toch fijn wanneer ze deze tot hun beschikking hebben, al is het maar een paar keer per jaar. Dus… als u aardig wilt zijn voor uw kat, dan er staat altijd een kattenbak in uw huis!

Post navigation