Status
Jacqueline

Kat vermist in Hilversum… wat te doen??

 

Laatst had ik het zelf bij de hand: een oppaskat die van adres A naar B werd gebracht was vermist. De dierenambulance had verzuimd het reismandje goed te sluiten, waardoor de kat uit de ambulance sprong bij aankomst op het nieuwe adres.
Een lang verhaal kort: er was extra paniek, aangezien de dierenambulance haar ook nog had getracht te vangen met een vangnet en het betrof ook een nieuw adres voor deze kat waar geen enkel geurspoor te vinden was voor haar.
Zat zij nog ergens onder verscholen in de buurt? Of was zij inmiddels afgedwaald?

 

Kat vermist – tips voor wat je meteen zelf kunt ondernemen
Natuurlijk gingen de baasjes de straat op om te roepen, later gewapend met een bakje met brokjes. Maar helaas zonder resultaat. Vergeet niet om dan ook onder auto’s en omhoog te kijken aangezien katten regelmatig een boom invluchten.

Wat je kunt doen om de kat te helpen om de weg naar huis te vinden is zijn geur naar buiten brengen. Dus zet de kattenbak buiten neer (wel op een droge plaats) en leg kleine hoopjes kattenbakgrit in de omgeving van je huis buiten neer. Bij deze kat was dat helaas niet mogelijk.

Binnen 48 uur van de vermissing is het ook mogelijk om een speurhond in te zetten om een kat terug te vinden.

Een vermelding inclusief foto op een buurtapp en social media kan ook goed werken.

Ook de volgende dagen werd heel Hilversum en omstreken afgezocht naar de kat. Zonder resultaat. De baasjes maakten flyers en hingen die op in hun eigen wijk, maar ook verder in Hilversum – je weet immers maar nooit waar zo’n avonturier naartoe gaat…

 

Aanmelden bij AmivediKat vermist in Hilversum
Gelukkig was de kat gechipt. Wat je dan al snel kunt doen is de vermiste kat aanmelden op Amivedi.nl als zijnde ‘vermist’. Je meldt heel eenvoudig in een paar stappen je kat aan en kan ook een foto uploaden. Kies een duidelijke foto, waarop specifieke kenmerken van jouw kat goed te zien zijn. Omschrijf ook duidelijk alle bijzonderheden waaraan juist jouw kat te herkennen valt. Je kan ook heel makkelijk een poster/flyer laten maken via de site van Amivedi om deze te ergens op te hangen/te verspreiden.

Heeft hij een kleine beschadiging aan zijn oor? Een bepaald vlekje dat heel herkenbaar is? Kijkt hij scheel? Loopt hij met een bepaalde herkenbare gang? Enzovoort. Denk daar goed over na en wees heel specifiek en duidelijk.

Als jouw melding is opgestuurd, dan krijg je zo snel mogelijk bericht van een vrijwilliger van Amivedi. Per regio werkt er een vrijwilliger die alle aanmeldingen beheert, goedkeurt en plaatst. Na plaatsing kunnen mensen die toevallig jouw kat telkens in hun tuin zien lopen dus zoeken op Amivedi onder de vermiste dieren of er een kat bij zit die op de aanloper lijkt. En dan wordt er hopelijk contact opgenomen.

 

Kat vermist, niet gechipt – kan je hem dan toch aanmelden op Amivedi?
Ja, dat kan. Dan is het wellicht nog belangrijker dat je de specifieke kenmerken goed omschrijft.
Op de site van Amivedi lees je dat maar 22% van de niet gechipte katten wordt terug gevonden en 77% van de katten die wel gechipt zijn.

 

Zet de chip van je vermiste kat ook op ‘vermist’
In de databank van de chipleverancier, kun je ook de chip van je vermiste kat op ‘vermist’ zetten. Wanneer de kat gevonden wordt en in het asiel belandt, is het eerste waar op gezocht wordt de info van de chip. Als deze op ‘vermist’ staat, dan is het meteen duidelijk dat de kat een baasje heeft die naar hem op zoek is.

 

Hoera! Je kat is weer terug!
Dan ben je wel even heel blij en opgelucht! Heb je je kat aangemeld bij Amivedi, dan stuur je een mail aan de vrijwilliger, zodat de melding van de site gehaald kan worden.

Zet ook de chip in de database van de leverancier weer op ‘neutraal’.

 

En hoe het nu is afgelopen met de weggelopen kat in Hilversum?
We hebben haar uiteindelijk gevonden door laat en vroeg in de ochtend te gaan roepen wanneer het stil was buiten zonder geluid van verkeer en we liepen langzaam, zodat we haar hoorden miauwen. Gelukkig! Eind goed, al goed in dit geval, maar wel een heel vervelende week met veel ongerustheid achter de rug! Ze maakt het nu heel erg goed bij haar nieuwe baasje.